Saturday, 19 February 2011

Gadis Yang Datang Membawa MatahariSiang tadi, seorang gadis di awal usia 20 menyoaljawab aku untuk kertas kerja yang perlu disiap dalam usaha ijazahnya. seperti biasa, bila mana aku termampu, aku cuba untuk bantu.

dia datang membawa matahari.
dengan segobos baju labuh,
dengan polos tudung agak penuh.
di bawah teduh tertutup bangunan besar itu--
dia datang membawa matahari.

aku selalu ada senyum-tergeleng-sedikit pada mereka2 seumpama itu;
mereka yang santun dalam kurungan tertib agama--
bagaimana begitu menerima aku yang sememangnya cacat dalam pemanifestasian akidah dan iman di dalam aku punya dada?
bagaimana begitu terbuka dan bersahaja tanpa membuat aku rasa terhina?

*senyum tergeleng sedikit*

cantik sungguh agama ini.
sejuk sekali.
aman tak terdefinisi.

*senyum*
*tunduk*
*menung sedikit*
*geleng lagi*

tiba2 aku rindukan sang purdah yang jauh di mata.
ah.
rindu sungguh melihat cantik agama pada tulus mereka.
rindu mengutip sayu memandang refleksi aku yang masih jauh dari sempurna.
rindu dipanggil tanpa suara.
rindu merasa jujur dikasih apa adanya.

*senyum lagi*

kalaulah semua da'ie begini.

*diam*

gadis yang dalam usia 20-nya tadi datang bersedia. penuh dicanting dengan dakwat biru buku notanya akan soalan2 yang hendak diaju pada aku. dia masih tersenyum memenuhi paksi hadapan bujur wajahnya. kami bersalam2 sambil bersedikit pelukan.

notakaki: aku memang ada tabiat gemar memeluk pembaca tegar puisitepijalan;
jangan tanya kenapa.
aku perlu.

di tengah2 ramai, kami duduk di meja kosong yang ada. di tengah2 antara aku dan dia, ada telefon bimbitnya yang dijadikan perakam suara. bingit keliling seolah2 tidak memberi kesan dan makna. bila mana terbuka soalan dia, seperti hilang seluruh penuh manusia kotaraya.

mungkin kerana matanya.

sang gadis itu memiliki sesuatu yang sudah hampir mati dewasa ini. terima kasih kepada teknologi yang makanannya cuma kemanusiaan; kita semua hidup dua-tiga menjak ini seperti android. sejak internet mengevolusi hubungan sosial, kita berdikit2 telah meracun bahasa tubuh ke nafas terakhir.

kita sudah kurang body language.
sudah tidak suka body contact.
sudah pelik tegur "apa kahabar" secara live.
sudah bergantung penuh pada internet untuk keep track.

sedih.

tapi sang gadis ini begitu banyak suara dari matanya. setiap respon aku diiyakan dan ditidakkan dari gerakan korneanya. tergegar2 dagu dan pipinya dihayun memberi balas pada setiap butir yang aku hulur pada dia.
begitu hadir.
begitu ada.

sungguh.
dia datang dengan matahari bersamanya.

:)

entri ini bukan untuk aku kongsikan isi bincang kami tadi. tulisan hari ini adalah omelan kosong seorang ole skool bila datang hal ehwal komunikasi sosial.

ya. aku risau kita lebih membudayakan poke dan komen di wall fb berbanding peluk yang hangat.
ya. aku risau kita lebih membiasakan mencari jodoh berdasarkan gambar profile berbanding real live mengurat.
ya. aku risau kita lebih menyelesakan email dalam meluah perit berbanding menerima tepukan jujur di bahu yang terhinjut2 dgn airmata.
ya aku risau kita lebih menyelalukan ketik jari di komputer berbanding membincang ilmu di meja bulat sambil beramai2 berkira2.

ya. aku paranoid.
aku paranoid kita semua menjadi android.

termasuk aku--
kita semua sebenarnya sudah tidak punya kawan baik bertubuh anggota manusia.

bangkit pagi,
yang dicari,
pengomen status fb kita malam tadi.

haih.
betapa bahaya.
kita hamba pada ciptaan kita.

satu latihan sosial telah dicuba oleh remaja di luar sana; di mana social networking ditutup sementara selama seminggu. mereka gantikan perhubungan maya dengan panggilan telefon sebenar. mereka dail nombor2 teman mereka dan bercakap kosong PERSIS yang biasa dibual di laman2 normal mereka.

"apa khabar?"
"sedang apa?"

jawapan yang hampir sama diterima mereka.
"ada apa sebenarnya ya?"

seolah2 perhubungan realistik antara manusia sudah tidak lagi relevan; kalau pun wujud, hanya untuk sesuatu perkara penting dan bersebab khusus. bila tanpanya, panggilan akan jadi pelik --awkward and somewhat retarded.

gila. kini perlu sebab untuk berbicara biasa2.
seperti terlalu mahal sesuatu yang bernama persahabatan;
walhal setiap perhubungan sentiasa kita titikkan tentang keihlasan tanpa meminta apa2.

bagaimana sudahnya kita?
bagaimana akhirnya kaum manusia?

suatu masa dahulu, kira2 dalam 2 ke 3 tahun lepas, ketika aku tonton Gamer di panggung, lakonan gerard butler, dan filem Surrogates dari dvd, lakonan bruce willis, aku pernah ditanyakan tri tentang kemungkinan manusia hanya menetap di dalam kubikel rumah untuk segala2nya; setiap perkara mampu diurus dgn jari dan kekunci magikal.

aku bilang:
"mungkin. tapi bukan dalam masa terdekat ini"

haih~

itu dulu.
jawapan aku di 2 ke 3 tahun dulu.
kalau hari ini ditanya aku,
aku jawab:
"tak lama lagi".

*diam*
tak lama saja lagi.

*keluh*

aku tidak menidakkan bagusnya teknologi. tidak. membuang kemodenan adalah buta2 bodoh dan tak berakal. cuma untuk aku, kita perlu ada had2nya. perlu tahu garis berhentinya. kita perlu tahu bila untuk kata "op. terlangkau dari yang patutnya".

teknologi begitu penting. internet adalah terlalu perlu. walau majoriti kita cuma mengait hasil dari tiga ini: fb, youtube dan email (sekali sekala menggoogle), haram kita sebagai manusia kurun ini untuk melongkangkannya.

betul. banyak yang buruk. seperti masalah seksual; mahu tidaknya --dengan porno pelbagai jenis, dengan info percuma mangsa2 berpotensi, dengan penjualan2 terus-ke-rumah alat permainan seks; apa tak dijana jahatnya? atau contoh lain, jenayah cyber jadi berleluasa --dengan sekadar copy paste, dengan hanya hacking, dengan cuma menyeleweng maklumat, semua harta benda boleh lupus dalam sekelip mata.

tapi, tuan2 dan puan2, kalau dicari, berjuta juga yang elok. paling jelas; semua jawapan ada. dari 'how to play basic guitar' ke 'how to make home made bomb' hinggalah 'define: hippopotomonstrosesquipedaliophobia'. semua ada.

malangnya,
balik2,
fesbuk fesbuk fesbuk.
youtube youtube youtube.
email pun belum tentu serajin mana.

sampai bila?

kalau dahulu, di meja kopilah tempat kita berbual dan berkongsi cerita. kita memang masyhur dengan bangsa malas membaca. hanya dengan bertukar pengetahuan secara verbal --ilmu kita terganda. habis? kalau budaya ini pun hampir mati? entah 'gimanalah nanti kita? teknologi semakin membunuh kemanusiaan kita. ilmu2 kita akhirnya di masa hadapan cuma terkumpul di arkib dan tempat koleksi2 berjilid satu ke seribu juta; tidak di kepala.

haih~

ampunkan entri kesal ini.
salahkan gadis yang datang dengan matahari itu.
marahkan dia.

dia;
menyedarkan wujudnya risau aku--
gadis yang datang membawa matahari bersamanya itu.

(http://puisitepijalan.blogspot.com/)

Nafsu


Semua manusia dilahirkan dalam keadaan tingkatan nafsu ammarah. Nafsu ini paling biadab dan tak kenal Tuhan. Pada awal kejadiannya, nafsu telah dihumban ke dalam neraka 400 tahun setelah ditanya beberapa kali tentang "siapa Aku, siapa engkau" oleh Tuhan. Nafsu yang biada menjawab "aku aku, Engkau Engkau". Sejahat-jahat iblis, dia kena...l Tuhan, nak sesatkan anak Adam, dia mintak kepada Tuhan. Tapi nafsu amarah hanya usaha dan perasan.

Nafsu ini gemar dengan maksiat. Maksiat adalah rutin hidupnya. Kekufuran adalah sahabatnya. Kerana itulah jika orang Islam bernafsu ammarah akan rasa tenang duduk dalam majlis orang kafir dan bersahabat dengan mereka. (majlis maksiat spt konsert,)

Nafsu ini suka loyar buruk dengan Tuhan. Lepas buat ibadah nak tuntut syurga kepada Tuhan, kononnya dia telah menjalankan ibadah yang fardhu tugas dengan bersusah payah dan layak diberikan pahala yg berganda-ganda. Sedangkan ibadah yg dilakukan bercampur lalai, riyak, ujub, hairan diri, ego, perasan dll maksiat hati.

Nafsu ini suka dengan benda yg busuk. Nafsu makan yg pelahap, cakap tak bertapis, lihat aurat orang lain, dengar nyanyian syaitan, langkah ke tempat maksiat dan melalaikan hati, syahwat yg tak terkawal seperti kucing yg menyebarkan air kencingnya ke banyak tempat.

Nafsu ini sangat gopoh ('ajalat). Bila timbul masalah, diselesaikan secara gopoh ikut andaian fikiran bukan dengan munajat kepada Tuhan. Lalu timbullah banyak krisis seperti bergaduh bertumbuk, saman menyaman, pembunuhan dan pengebom berani mati dll. Jauh sekali untuk menginsafi diri dan mengakui kesilapan diri.

Di akhirat tempat orang yang bernafsu ammarah adalah neraka yang menyala-nyala yg layak untuk mensucikan kekotoran hati dan kebiadaban nafsu.

Pengajaran: Ukurlah iman dan Islam anda dengan kayu ukur sufi, barulah layak untuk anda akui dah jadi orang Islam yg sejati dan dah beriman dgn keyakinan yg teguh. Janganlah buat andaian dan perasan dah Islam hanya dengan setitis ilmu dan sumbangan serta ibadah yg lalai dari mengingati Tuhan...

 

Saya BelajarSaya belajar,
Bahwa saya tidak dapat memaksa orang lain mencintai saya. 
Saya hanya dapat melakukan sesuatu untuk orang yang saya cintai...

Saya belajar,
Walaupun saya selalu memberikan kepedulian yang besar kepada setiap orang,
tapi tidak semua orang akan memberikan kepedulian yang sama kepada Saya.  

Saya belajar,
Bahwa butuh waktu bertahun - tahun untuk membangun kepercayaan.
Dan beberapa detik saja untuk menghancurkannya

Saya belajar,
Bahwa bukan apa yang saya punya
tetapi Siapa yang saya punya adalah yang terpenting dalam kehidupan saya.

Saya belajar,
Bahwa orang yang saya kira jahat,
adalah orang yang membangkitkan semangat hidup saya serta begitu perhatian..

Saya belajar,
Bahwa seharusnya tidak selalu membandingkan diri saya
dengan yang yang terbaik dalam bidangnya.

Saya belajar,
Bahwa sahabat terbaik saya dapat melakukan banyak hal
dan kami selalu memiliki waktu yang terbaik.

Saya belajar,
Bahwa Saya dapat melakukan jauh lebih baik
setelah saya tidak bisa melakukannya.

Saya belajar,
Bahwa Saya mengendalikan sikap saya
atau sebaliknya ia yang mengendalikan saya.

Saya belajar,
Bahwa pahlawan adalah orang yang melakukan apa yang harus dilakukan
ketika hal itu dibutuhkan, apapun konsekuensinya

Saya belajar,
Bahwa uang adalah cara terburuk untuk mempertahankan sesuatu

Saya belajar,
Bahwa kedewasaan lebih banyak kaitannya dengan jenis pengalaman yang kita punya
dan apa yang sudah kita pelajari darinya
dan bukan dengan berapa kali kita merayakan ulang tahun.

Saya belajar,
Bahwa tak peduli seberapa baik seorang teman berlaku kepada kita,
dia akan sesekali menyaiti kita, dan kita harus memaafkannya.

Saya belajar,
Bahwa terkadang tidak cukup untuk dimaafkan oleh orang lain.
Terkadang kita harus belajar untuk memaafkan diri sendiri.

Saya belajar,
Bahwa walapun keadaan hati saya sangat parah,
dunia tidak akan berhenti karena kesedihan saya itu.

Saya belajar,
Bahwa latar belakang dan keadaan kita bisa jadi yang telah menjadikan kita siapa kita,
tetapi kitalah yang harus bertanggungjawab atas diri kita.

Saya belajar,
Bahwa hanya karena dua orang bertengkar, bukan berarti mereka tidak saling mencintai;
sebaliknya, hanya karena mereka tidak bertengkar bukan berarti mereka saling mencintai.

Saya belajar,
Bahwa Kita tidak harus berganti teman
jika kita paham bahwa teman akan selalu berubah.

Saya belajar,
Bahwa kita tidak seharusnya terlalu bernafsu menemukan suatu rahasia
karena ia dapat mengubah hidup kita selamanya.

Saya belajar,
Bahwa dua orang dapat melihat sesuatu dengan penglihatan yang sama persis;
demikian pula sebaliknya, dua orang mungkin melihat sesuatu dengan penglihatan yang benar-benar beda.

Saya belajar,
Bahwa sahabat sejati senantiasa bertumbuh walau dipisahkan jarak dan waktu.
Dan beberapa diantaranya melahirkan cinta sejati.

Saya belajar,
Bahwa saya dapat melakukan banyak hal secara instan (tanpa banyak pertimbangan)
tetapi itu akan mendatangkan kesedihan dalam kehidupan saya.

Saya belajar,
Bahwa jika seseorang tidak menunjukkan perhatian seperti yang saya inginkan,
bukan berarti dia tidak mencintai saya.

Saya belajar,
Bahwa sebaik baik pasangan mereka pasti pernah melukai perasaannya.
Dan untuk itu kita harus mema'afkan....

Saya belajar,
Bahwa saya harus mengampuni diri sendiri dan orang lain
kalau tidak mau dikuasai perasaan bersalah terus menerus.

Saya belajar,
Bahwa saya tidak dapat merubah seorang yang saya sayangi,
melainkan bergantung pada diri mereka sendiri.
Dan saya hanya bisa merubah diri saya sendiri.

Saya belajar,
Bahwa kata - kata manis tanpa tindakan
adalah saat perpisahan dengan orang yang saya cintai....

Saya belajar,
Bahwa orang - orang yang sangat saya cintai dan kasihi
justru sering diambil duluan dari kehidupan saya.

Saya belajar,
Bahwa Saya membutuhkan waktu
untuk menjadi orang yang saya inginkan

(Oleh Deden Wahyudin)

Astaghfirullah Aurat !Wahai wanita tidak Bertudung...Wahai wanita tidak bertudung,Sungguh cantik alunan rambut mu,Bebas menggerbang kemas terikat,Terserlah di bawah cahaya mentari,Mentari dunia yang tak sehebat NERAKA,Iaitu api yang kan membakar rambut mu, di hari akhirat hari penentu,maka hanguslah segalanya, hilanglah cantik alun rambut mu, tiada lagi yang menggerbang,tiada lagi yang terserlah.Oleh itu jadikanlah diri mu, Sebahagian daripada wanita-wanita yang bertudung.

Wahai wanita yang bertudung,Sungguh cantik alas kepala mu,Ringkas pendek tersempang rapi,Tersembul jambul tertutup dahi,Terserlah lah bentuk tubuh,Mengapa tidak dilindungi?Rimaskah dengan tudung labuh ke dada?Panaskah dengan pakaian sedemikian rupa?Tidakkah kau ingat, Kepanasan api neraka itu lagi hebat membakar,Menjilat rentung kesemua mereka yang ingkar, Mereka itu wanita yang tak bertudung,Kau tidak ubah seperti mereka walau bertudung,Oleh itu jadikanlah dirimu, Sebahagian daripada mereka yang bertudung, Bertudung labuh hingga ke paras dada.

Wahai wanita bertudung labuh,Sungguh cantik terlindung rambut mu,Sungguh ayu tertutup bentuk tubuhmu,Yang terzahir jelas gaya kesopananmu,Mengaburi segala yang tersirat di hati,hanya diri sendiri yang menghakimi,mungkin suci ikhlas kerana Ilahi,atau berdebu dengan sebab duniawi,riak wajah nampak tawadhu’,riak jiwa rupanya menunjuk-nunjuk,alangkah ruginya andai benar begitu,kerna azab masih tak terlepas dari mu,serupalah sahaja diri mu ditunggu,diseksa tidak ubah seperti wanita tak bertudung,sama dengan mereka yang menyempang tudung,oleh itu jadikanlah dirimu, sebahagian daripada mereka yang bertudung, bertudung labuh hingga ke paras dada,tersemat jua bersamanya rasa taqwa..

Wahai wanita yang bertaqwa,Andai kau telah sampai ke tahap ini,Dengan akhlak mahmudah terpahat di hati,Syariat islam sebati dalam diri,Maka layaklah dikau mendapat ganjaranNya,Yang dijanjikan di akhirat nanti, Dan tatkala di dunia ini lagi,Muslimah solehah kau digelari,Menjadi idaman setiap muslim soleh, Yang sukar sekali untuk diperoleh..

Wahai muslimah solehah pula,Jadilah mukminah mujahidah,Mujahidah yang akan menyeru,Agar ditinggalkan dirinya yang dahulu,Mujahidah yang akan berdakwah,Agar diri dan umat berubah,Mujahidah yang akan mengajak, Agar islam kembali tertegak.

Renungkanlah..kita tergolong dlm golongan yg mana..wahai muslimah2 yg kusayangi..marilah kita bermuhasabah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...