Tuesday, 1 November 2011

Pelangi Selepas Hujan


Benarkah cinta yang kita ungkap. Dalam bait kata cinta yang ditaip, dipapar, dilafazkan melalui bibir itu benar-benar lahir dari hati, dari ruang reluk ikhlas yang paling dalam?

Benarkah sudah benar cinta, cukupkah hanya dengan taipan kata indah, madah manis.

Namun, bila ujian sesekali singgah. Goyah benar iman pun tergugah-goyah.

Malah, tertanya-tanya mengapa terjadi, kenapa mesti terjadi. Kenapa diri ini yang terpilih? 

"Maka apakah kamu mengira bahawa sesungguhnya Kami menciptakan kamu secara main-main (saja) dan bahawa kamu tidak akan dikembalikan kepada Kami? Maka Maha Tinggi Allah, Raja Yang Sebenarnya." (Surah Al-Mu'minun: 115-116)

Cinta itu bukan hanya diinterpretasikan melalui bait kata indah dan madah manis. Cukuplah apabila ujian begini datang menguji, dan diri mula merungut. Itu sudah cukup membuktikan betapa rapuhnya sebuah keimanan. Betapa rapuhnya sebuah kepercayaan dan pergantungan.

Rapuh sudah semua itu. Hanya kerana sebuah ujian.

"Apakah kamu mengira bahawa kamu akan masuk syurga, padahal belum datang kepadamu (cubaan) sebagaimana halnya orang-orang yang terdahulu sebelum kamu?" (Al-Baqarah: 214)

Kemudian entah hilang ke mana cinta yang selama ini beria dilaung-laungkan, ditaip-taipkan, ditazkirahkan. 

Hanya kerana satu ujian.

"Dan tiadalah kehidupan dunia ini melainkan senda gurau dan main-main. Dan sesungguhnya akhirat itulah yang sebenarnya kehidupan, kalau mereka mengetahui." (al-Ankabut: 64)
Astaghfirullah hal adzhim..

Wahai diri, jika engkau benar beriman. Engkau pasti mengetahui, ketentuanNya itu adalah yang terbaik. Lalu dirimu pun akan sepenuhnya redha & ikhlas menerima, kerana Kau percaya, Dia lebih Mengetahui.

"...dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya." [al-Baqarah:216]

Sesungguhnya jika dirimu benar beriman. Engkau pasti takkan berani merungut apatah lagi berani mempersoalkan. 

Dia pun telah berjanji;

"Oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan, (Sekali lagi ditegaskan): bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan." [al-insyirah :5-6]

Masakan adanya pelangi jika tanpa adanya hujan? 

Begitu jua resminya hidup, apa maknanya tanpa disapa ujian?

Sungguh, keimanan itu bukan hanya kata indah yang semudah ungkapan & taipan.

Moga dengan bertambahnya ujian, akan membuahkan iman & cinta yang makin menggebu-gebu buatMu, Tuhan..

Mardhotillah tujuan kita, saat ini, esok & hingga akhirnya, insyaAllah.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...