Tuesday, 29 October 2013

Muslimah Dan Dakwah


Muslimah adalah ciptaan Allah s.w.t yang sangat unik. Emosinya tidak terjangkau, kisahnya sangat bewarna-warni, muslimat adalah peniup obor semangat di belakang seorang tokoh yang bernama seorang lelaki.

Dalam rakaman langit sejarah yang berpaksikan kebenaran, generasi awal muslimah memainkan peranan yang sangat penting. Lihatlah bagaimana Saiditina Aisyah sebagai srikandi ilmu dengan sehamparan ingatan yang sangat menggugah, menguasai Al-Quran dan persoalan agama hingga menjadi tarikan sebagai gudang ilmu yang terus mengalirkan pencerahan.

Ummu Nusaibah bin Kaab mengotakan janjinya dengan menjadi perisai nabi Muhammad s.a.w di medan Uhud, beliau tidak pernah lelah berjuang bersama barisan kaum muslimin.

Dalam lipatan zaman moden ini, Zainab Al-Ghazali menyaksikan bahawa muslimat tidak seharusnya meninggalkan pentas dakwah dan perjuangan. Beliau sebagai ketua Jemaah Muslimat Mesir, akhirnya dipenjara dalam tempoh yang panjang dgn penyiksaan yang tak tertanggung peritnya. Tokoh muslimat ini berbakti di ladang dakwah, walau ditimpa segala macam dugaan dan cabaran dalam kehidupanya. Dunia menangis kerana kehilangan sang pejuang muslimah yang gigih ini, beliau adalah "ibu penggegar penguasa Taghut" yang sangat inspiratif dan mengesankan.

Justeru, wahai yang bergelar muslimah khususnya generasi pemudi, medan dakwah bukan sahaja dipenuhi dengan suara ajakan muslimin tetapi peranan muslimah begitu penting di dalam medan dakwah dalam menyelusuri arus yang kian hebat ini.

Fenomena yang mengancam pemikiran ramai manusia dalam memisahkan peranan muslimah di medan dakwah dan perjuangan adalah merupakan sebahagian dari karat-karat penjajahan.

Oleh itu, setiap individu, muslimah mestilah berusaha untuk terpanggil ke arah perlaksanaan didalam medan dakwah dan perjuangan islam ini dan menjadikan peranan kita muslimah sebagai penggerak bagi menegakkan agama Allah s.w.t di atas muka bumi ini.

-Pengerusi Nisa (Norhafiza)-


0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...