Thursday, 20 February 2014

Tangis Sebatang Tamar


Sedu sedan
Itu bak ratapan si kecil
Yang rindu belaian dan perhatian
Yang mendambakan kasih dan sayang
Dari seorang insan yang penyayang

Tangisan itu dari sebatang tamar
Yang sebelumnya menjadi mimbar
Sandaran Rasul tika menyampai khutbah
Diganti mimbar baru kerna keuzurannya

Kisah tangisan sebatang tamar
Menyentuh hati, mengocak perasaan
Benarkah aku cinta, benarkah aku rindu
Sedangkan tak pernah gugur air mataku mengenangkanmu

Tangisan itu dari sebatang tamar
Yang sebelumnya menjadi mimbar
Sandaran Rasul tika menyampai khutbah
Diganti mimbar baru kerna keuzurannya

Betapa kerasnya hatiku ini
Untuk menghayati perjuanganmu
Betapa angkuhnya diriku ini
Untuk menghargai perjuanganmu

Ya Rasulullah
Ingin aku menjadi sebatang tamar
Yang menangis rindu kepadamu

Ya Rasulullah
Biarlah aku hanya sebatang tamar
Namun dapat bersamamu di dalam syurga

Tangisan itu dari sebatang tamar
Yang sebelumnya menjadi mimbar
Sandaran Rasul tika menyampai khutbah
Diganti mimbar baru kerna keuzurannya


Sunday, 9 February 2014

Ukhti KesayanganWahai Ukhti,
Kebahagiaan tetaplah rahsia Illahi, meskipun sejuta manusia menggapai langit dan menggali bumi, demi kebahagiaan sejati. Keyakinan terhadap takdir, menjunjung manusia ke arah ketabahan, kepasrahan dan keteduhan hati. Keihklasan, bak mutiara terpendam, menyorotkan cahaya pasrah, menyambut keredhaan daripada Illahi.

Wahai Ukhti,
Labuhnya tudungmu tidak menjamin sama sekali dengan besarnya semangat jihadmu menuju redha Tuhanmu, bahkan labuhnya tudungmu  hanya akan dijadikan sebagai identitimu sahaja, supaya bisa mendapat gelaran akhwat dan dikagumi oleh banyak ikhwan, jangan begitu ukhtiku..

Wahai Ukhti,
Rajinnya tilawahmu tak menjamin serajin dengan solat malammu, mungkinkah malam-malammu dilewati dengan rasa rindu menuju Tuhan dan ditemani dengan butiran-butiran air mata yang jatuh ke tempat sujud serta lantunan tilawah yang tak henti-hentinya berucap membuat syaitan berlari ketakutan, atau sebaliknya malammu selalu diselimuti dengan tebalnya selimut dan bermimpikan mimpi dunia bahkan lupa waktunya  untuk  bangun menunaikan solat subuh.

Wahai Ukhti,
Cerdasnya dirimu tak menjamin mampu mencerdaskan sesama saudaramu dan keluargamu, mungkinkah temanmu ikut bergembira menikmati ilmu-ilmu seperti yang ukhti  dapatkan, atau sudah tidak ada peduli sama sekali akan temanmu, saudaramu bahkan keluargamu, sehingga membiarkannya mereka begitu saja jatuh ke dalam lubang yang sangat mengerikan iaitu maksiat?

Wahai Ukhti,
Tundukan pandanganmu yang jatuh ke bumi tidak menjamin sama sekali dengan tundukan semangatmu untuk berani menundukkan musuh-musuhmu, terlalu banyak musuh yang akan ukhti hadapi mulai dari musuh-musuh Islam sampai musuh hawa nafsu yang selalu haus dan lapar terhadap perbuatan jahat.

Wahai Ukhti,
Rutin taa’limmu tidak menjamin serutin puasa sunat Isnin khamis yang dilaksanakan, kejujuran hati tidak boleh dibohongi, kadangkala semangat begitu bergelora untuk melaksanakan, tapi bila sampai waktunya semangat rohani tanpa disedari menurun drastik, puasa yaummul Bidh pun dilupakan apalagi puasa Isnin Khamis yang dirasakan terlalu kerap dalam seminggu, separah itukah hatimu ukhti?

Wahai Ukhti,
Rajinnya solat malammu tidak menjamin keistiqomahan seperti Rasulullah SAW dan para sahabat, ramahnya sikapmu tidak menjamin seramah sikapmu terhadap Tuhan. Masihkah ukhti senang bermanjaan melaksanakan solat dhuha dan solat malam?

Wahai Ukhti,
Dirimu bagaikan kuntum bunga yang mulai merekah dan mewangi, akankah harummu disia-siakan begitu sahaja apabila pergaulanmu mengatasi batasnya? Bukankah ukhti kelihatan yang terindah disisi Tuhan, kukuh menggenggam syariat tatkala ramai yang lebih memilih untuk berpeleseran?

Wahai Ukhti,
Apakah kebiasaan buruk wanita lain masih ada dan hinggap dalam diri ukhti, seperti bersikap pemalas dan tidak ada tujuan atau berlama-lama menonton tv yang tidak keruan dan hanya akan mengeraskan hati sampai lupa waktunya? Lupa membantu orang tua, jika begitu bisakah ukhti meraih anak solehah birrul walidain?

Ayuh ukhti cabar dirimu, bakar semangat mujahidah, kejar gelaran solehah, gapai segera Mardhatillah. Sungguh bicara ini dilakarkan, hanya kerana diriku menyayangimu ukhti fillah..

Saudarimu,
Al-Fakir Ilallah..


Saturday, 8 February 2014

Bidadari Syurga Yang Disegerakan


“Ia mutiara terindah dunia
Bunga terharum sepanjang masa
Ada cahaya di wajahnya, Betapa indah pesonanya
Bidadari bermata jeli pun cemburu padanya
Kelak ia menjadi bidadari syurga, Terindah dari yang ada..”

“Makan malamlah bersama Ibumu hingga ia senang.
 Hal itu lebih aku senangi daripada haji sunnah yang kamu kerjakan.”
(Al-Hasan bin Amr Rahimahullahu)

Seorang lelaki mendatangi Rasulullah SAW, “Aku berjanji setia kepadamu wahai Rasulullah untuk berhijrah. Tetapi aku meninggalkan orang tuaku dalam keadaan terus menangis.” Ucap lelaki itu. Maka Rasulullah SAW berkata, “Pulanglah kepada keduanya. Buatlah keduanya tertawa, sebagaimana kau telah membuatnya menangis.”  (HR. Muslim)

Suatu hari Abdullah bin Umar RA  melihat seorang pemuda menggendong Ibunya untuk tawaf di Ka’bah dan ke mana saja si Ibu menginginkan. Kemudian pemuda tersebut bertanya, “Wahai Abdullah bin Umar, dengan perbuatanku ini apakah aku sudah membalas jasa ibuku?” “Belum, setitis pun engkau belum dapat membalas kebaikan kedua orang tuamu.” Jawab Abdullah bin Umar RA. (Imam Bukhari)

Di dunia ini, tidak akan pernah kita temukan cinta kasih seindah cinta kasih seorang Ibu. Imam Adz-Dzahabi RA menghuraikan, “Ibumu telah mengandungmu di dalam perutnya selama sembilan bulan yang serasa seperti sembilan tahun. Dia bersusah payah ketika melahirkanmu yang hampir saja menghilangkan nyawanya. Dia telah menyusuimu dengan air susunya, dan ia hilangkan rasa kantuknya kerana menjagamu. Dia bersihkan kotoranmu dengan tangan kanannya, dia utamakan dirimu atas dirinya serta atas makanannya. Dia jadikan pangkuannya sebagai ayunan bagimu. Dia telah memberikanmu semua kebaikan, dan apabila kamu sakit atau mengeluh tampak darinya kesusahan yang luar biasa dan kesedihan yang panjang. Dia keluarkan harta untuk membayar doktor yang mengubatimu, dan seandainya dipilih antara hidupmu dan kematiannya, maka ia akan meminta supaya kamu hidup dengan suara yang paling keras. Betapa banyak kebaikan ibu, sedangkan engkau balas dengan akhlaq yang tidak baik. Dia selalu mendoakanmu agar mendapat petunjuk, baik di dalam sunyi maupun ditempat terbuka. Tatkala ibumu membutuhkanmu di saat dia sudah tua renta, engkau jadikan dia sebagai barang yang tidak berharga di sisimu. Engkau kenyang dalam keadaan dia lapar. Engkau puas dalam keadaan dia haus. Engkau mendahulukan berbuat baik kepada isteri dan anakmu daripada ibumu. Engkau lupakan semua kebaikan yang pernah dia perbuat. Begitu berat rasanya bagimu memeliharanya, padahal itu urusan yang mudah…”

Ibu, benar-benar bidadari Syurga yang Allah turunkan dengan segera. Maka, sampaikanlah kepadanya betapa kita mencintainya, dan berterima kasihlah atas seluruh hidup yang telah dan akan diberikannya kepada kita. Semoga Allah mengampuni dosanya, memberkahi usianya, dan mengumpulkan kita kembali dalam syurga-Nya.

Ibu adalah sosok terpenting dalam konteks pembentukan sebuah generasi. Tanpa seorang ibu yang hebat takkan lahir para manusia yang hebat. Ibulah, madrasah peradaban yang paling awal. Daripada para ibu sebuah peradaban ditentukan. Kesungguhan para ibu mentarbiyah keturunannya mengembalikan  sebuah kegemilangan. Dan kerja-kerja seperti ini, bahkan para bidadari syurga pun belum tentu mampu melakukannya. Dengan kesungguhan inilah, bahkan para bidadari pun akan mencemburuinya.

“Kelak ia menjadi bidadari syurga, Terindah dari yang ada.”
Terima Kasih Ibu… 


Friday, 7 February 2014

Kisah Menangguh Solat


Hanya 15 minit lagi sebelum masuk waktu Solat Isyak. Dia segera mengambil wudhu dan melaksanakan Solat Maghrib. Lambat, tapi pada anggapannya asalkan dia bersolat. Dia mula membaca doa dan mula bersujud dan kekal seperti itu buat sementara waktu. Dia telah bekerja sepanjang hari dan dia berasa letih, sangat letih.

Tiba-tiba, dia terbangun kerana terdengar bunyi bising dan jeritan manusia. Dia memandang sekeliling. Dia berpeluh semahu-mahunya.

Dia memandang sekeliling sekali lagi kerana tidak percaya. Ianya sangat sesak. Setiap tempat yang dia pandang telah dipenuhi dengan orang ramai. Beberapa berdiri kaku melihat sekeliling, ada yang berjalan mundar-mandir dan ada yang berlutut dengan tangan mereka menutup wajah mereka hanya menunggu seperti dalam ketakutan. Dia ketakutan dan berasa bimbang kerana akhirnya dia sedar di mana dia berada.

Jatungnya hampir pecah kerana debaran yang sangat kuat. Ianya adalah hari kiamat!

Sewaktu dia masih hidup, dia telah mendengar banyak perkara mengenai persoalan pada hari kiamat, tetapi pada anggapannya lama lagi kiamat itu akan berlaku. Mungkinkah ini hanyalah permainan dan imaginasinya sendiri? Tidak! Melihat keadaan sekeliling ianya kelihatan sangat benar! Soal siasat itu sedang berlaku!

Dia mula bergerak menyusup di antara orang ramai dan mencari di antara orang ramai untuk bertanya jika namanya telah dipanggil. Tiada siapa yang boleh menjawab. Tiada siapa yang mengendahkanya. Semuanya sibuk dengan urusan mereka sendiri.

Tiba-tiba, nama dia dipanggil dan orang ramai berpecah kepada dua barisan dan membuat satu laluan untuknya. Dua malaikat memegang tangannya dan membawanya ke hadapan. Dia berjalan dengan lemah dan pasrah melalui orang ramai.

Para malaikat membawanya ke tengah kawasan dan meninggalkan dia di sana. Kepalanya tunduk dan seluruh hidupnya sedang ditayangkan di hadapan matanya seperti sebuah filem. Dia membuka matanya tetapi apa yang mampu dilakukan hanyalah melihat dunianya yang dipamerkan. Orang ramai semua tidak menghiraukannya.

Di dalam filem hidupnya, dia melihat beberapa babak seperti  dia melihat bapanya berjalan dari satu rumah kebajikan ke rumah yang lain, membelanjakan hartanya di jalan Islam. Ibunya mengikut dan membantu orang ramai di rumah kebajikan tersebut dan satu meja sedang disusunkan makanan manakala yang lain sedang dibersihkan.

Dia mengaku kesnya, "Saya juga sentiasa di atas jalan ini. Saya membantu orang lain. Saya menyebarkan perkataan Allah. Saya melakukannya. Saya berpuasa pada bulan Ramadhan. Apa yang Allah perintahkan kita untuk lakukan, saya lakukan. Apa sahaja yang Allah melarang, saya tidak lakukan."

Dia mula menangis dan berfikir tentang betapa dia mengasihi Allah. Dia tahu bahawa apa yang dia telah dilakukan dalam kehidupannya akan menjadi kurang bermakna daripada apa yang Allah redha dan perlindungan Allah sahaja yang dia mohon kini. Dia berpeluh seperti tidak pernah berpeluh sebelum ini dan menggeletar seluruh tubuhnya ketakutan.

Matanya tetap pada skala timbangan, menunggu keputusan muktamad. Akhirnya, keputusan itu dibuat. Kedua-dua malaikat itu dengan helaian kertas di tangan mereka, berpaling kepada orang ramai. Kakinya berasa sangat lemah. Dia memejamkan matanya kerana mereka mula membaca nama-nama orang-orang yang dihukum memasuki neraka.

Namanya disebut sebagai orang yang pertama. Dia jatuh melutut dan dia menjerit menyatakan ianya salah. "Bagaimana saya boleh pergi ke neraka? Saya berkhidmat membantu orang lain sepanjang hidup saya, saya menyebarkan perkataan Allah kepada orang lain."

Matanya telah menjadi kabur dan tapak tangannya berpeluh. Kedua-dua malaikat menghampirinya dan memegang tangannya. Kakinya diseret, mereka pergi melalui orang ramai dan menuju ke arah api yang menjulang-julang daripada neraka Jahannam.

Dia menjerit dan tertanya-tanya jika ada mana-mana orang yang akan membantunya. Dia menjerit semua kebaikan yang telah dia lakukan, bagaimana dia telah membantu bapanya, puasanya, solatnya, al-Quran yang dibacanya, dia bertanya jika seorang pun daripada mereka akan membantunya

Para malaikat Jahannam terus mengheret dia. Mereka telah semakin hampir dengan neraka. Dia menoleh ke belakang dan ini rayuan terakhir. Dia teringat. Tidak! Rasulullah SAW pernah berkata, "Bagaimana bersih seseorang yang mandi di sungai lima kali sehari dari kotoran, begitu juga bersihnya orang yang melaksanakan solat lima kali seharian daripada dosa-dosa mereka"

Dia mula menjerit, "Solat saya? Solat saya? Doa saya?"

Kedua-dua malaikat tidak berhenti, dan mereka datang ke tepi jurang neraka. Api neraka yang membahang telah membakar mukanya. Dia menoleh ke belakang sekali lagi, tetapi matanya telah kering dari sebarang harapan dan dia tidak mempunyai apa yang tinggal di dalam dirinya.

Salah satu malaikat menolak dia masuk ke neraka Jahannam. Dia mendapati dirinya terawang di udara dan sedang jatuh ke arah api. Dia hanya jatuh lima atau enam kaki apabila tiba-tiba tangannya diraih oleh satu lengan dan ditarik kembali ke atas. Dia mengangkat kepalanya dan melihat seorang lelaki tua dengan janggut putih yang panjang.

Dia menyapu debu di tubuhnya sendiri dan bertanya kepadanya, "Siapakah anda?"

Orang tua itu menjawab,"Saya solat anda"

"Mengapa kamu begitu lewat! Saya hampir terjatuh ke dalam neraka! Anda menyelamatkan saya pada saat-saat terakhir sebelum saya jatuh."

Orang tua itu tersenyum dan menggeleng-gelengkan kepalanya, "Anda sentiasa laksanakan saya pada saat-saat akhir, adakah anda lupa?"

Pada ketika itu, dia terjaga dan mengangkat kepalanya dari sujud. Dia berada di dalam kebasahan akibat peluh. Dia mendengar suara-suara yang datang dari luar. Dia mendengar azan untuk menandakan masuknya waktu Solat Isyak.

Dia bangun dengan cepat dan pergi untuk mengambil wudhu. Dia berjanji tidak akan melengahkan solat lagi.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...