Wednesday, 11 April 2012

Pakaian Wanita Islam


1. Pakaian itu mestilah menutup aurat. Telah berkata Aisyah r.a “Sesungguhnya, Asma’ binti Abu Bakar menemui Nabi saw dengan memakai busana yang nipis. ” Maka nabi berpaling daripadanya dan bersabda “ Wahai Asma’ , sesungguhnya apabila wanita itu telah baligh (sudah haid) tidak boleh dilihat daripadanya kecuali ini dan ini , sambil mengisyaratkan kepada muka dan tapak tangannya.”

2. Pakaian itu tidak terlalu nipis. “Dua orang ahli neraka yang belum pernah saya lihat adalah : kaum yang memegang pecut bagai ekor lembu digunakan untuk memukul orang (tanpa alasan), orang perempuan yang berpakaian tetapi telanjang bagaikan merayu-rayu melenggok-lenggok membesarkan cemaranya bagaikan punuk unta yang mereng. Mereka tidak akan masuk syurga dan tidak akan dapat mencium bau syurga, sedangkan bau syurga dapat dicium dari jarak yang sangat jauh.”(Riwayat Muslim)

3. Pakaian itu tidak ketat atau sempit. Dalam sebuah riwayat dari Abdullah bin Abi Salamah bahawa Umar Bin Khattab r.a menghadiahkan kepada seseorang dengan pakaian nipis buatan Mesir Lama, kemudian berkata , “Jangan dipakaikan kepada isteri-isteri kamu!” Lalu seseorang berkata “ Ya Amirul Mukminin aku telah memakainya untuk isteriku, kemudian memutarkan badannya tetapi tidak kelihatan auratnya .” selanjutnya Umar berkata, “Auratnya tidak terlihat, tetapi bentuk tubuhnya terlihat.”

4. Warna pakaian itu suram atau gelap. Seperti warna hitam atau kelabu asap atau perang sehingga tiada bernafsu lelaki melihatnya ( terutamanya pakaian seperti jilbab atau abaya). Menurut Ibnu Kathir di dalam tafsirnya, pakaian wanita-wanita pada zaman Nabi saw ketika mereka keluar rumah berwarna hitam).

5. Tidak memakai bau-bauan. Pakaian itu tidak sekali-kali disemerbakkan dengan bau-bauan yang harum, demikian juga tubuh badan wanita itu, kerana bau-bauan ini ada pengaruhnya atas nafsu lelaki yang ajnabi. Perempuan yang memakai bau-bauan ketika keluar rumah sehingga lelaki mencium baunya disifatkan oleh Rasulullah saw sebagai zaniyah, yakni pelacur atau penzina. “Wanita apabila memakai wangi-wangian , kemudian berjalan melintasi kaum lelaki maka dia itu begini dan begini iaitu pelacur. ”(Riwayat Abu Dawud dan Tirmizi)

6. Pakaian itu tidak menyerupai pakaian lelaki. Telah berkata Ibnu Abbas : “Rasulullah saw telah melaknat lelaki yang menyerupai wanita dan wanita-wanita yang menyerupai lelaki.”(Riwayat Bukhari)
  
7. Pakaian itu tidak menyerupai pakaian wanita kafir dan musyrik.

8. Pakaian itu bukanlah untuk bermegah-megah , untuk menunjuk-nunjuk atau bergaya.


“ Wahai anak Adam! Sesungguhnya Kami sudah menurunkan kepada kamu (bahan untuk) pakaian menutup aurat kamu, dan pakaian perhiasan ; dan pakaian berupa taqwa itulah sebaik-baiknya..” (Surah Al-A’raaf : 26)


0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...